28. 12. 2012

Recenze - Trýzeň

Název: Trýzeň
Autor: Cat Clarke
Originální název: Torn
Série: ------
Nakladatelství: Nava (2012)

Alice Kingová neočekávala nic, když se třídou plnou holek a učitelským doprovodem jeli na outdoorový pobyt do Skotska. V chatce je ubytována s nejlepší kamarádkou Cass - která se na pobyt opravdu těšila, sporty, to je její - s Rae, kterou snad neuvidíte bez sluchátek v uších - s přehlíženou a nikým oblíbenou Polly - a také s Tarou, která na pobyt byla odloučena od svých věrných přívrženkyň a musí bydlet v chatce s těmi nejhoršími, které si mohla představit. Tara. Královna Aliciny školy, největší přebornice v manipulování s lidmi, vždycky dostane to co chce.. samozřejmě je naprosto dokonalá, nádherná a zdánlivě úplně bez chyby.

Ve Skotsku se však stane něco, co nikdo nečekal. Něco, dívkám navždy změní život. Cass se rozhodne, že bylo konec krutovlády včelí královny Tary a měla by dostat za vyučenou a připraví si pro ni malé překvapení. Tara se však ze Skotska nevrátí. Od té chvíle se ale začnou dít věci, které nikdo nepředpokládal a jejich život už nikdy nebude jako dřív.

Trýzeň je psychologický příběh o velké vině. Tara je mrtvá, už se nikdy nevrátí a Alici a ostatní zžírá neskutečně velká vina, se kterou se musí vypořádat. Musí žít, jako by se nic nestalo. Každá z nich se s tím musí vypořádat po svém. Ale všechny na Taru pořád naráží, ať už je to v podobě ducha Tary, nebo na plakátech, které visí po celé škole a zvou studenty na ples na počest nejoblíbenější holky ze školy.

Alice má strašlivé tajemství, ale ani to ji nezabrání v tom, aby se zamilovala. A její vyvolený není nikdo jiný, než Tařin mladší bratr Jack. Alici užírá vina, ale najednou se zdá, že nic nestojí v cestě mezi ní a klukem, jehož sestra je i její vinou mrtvá a najednou to vypadá, že Alice na Taru zapomněla a stará se jenom o to, aby vztah mezi ní a Jackem nezadržitelně vzkvétal. Ale z Alice se i přes to stává troska. Vždyť si sebou životem nese otřesné tajemství, které je na teenagerku opravdu hodně.

Příběh je vyprávěn v ich-formě. Proto se toho dozvídáme hodně hlavně o pocitech Alice. A zoufalé doby volají po ještě zoufalejších činech. Kniha nemá ani tři sta stran ale vešla se toho do nich opravdu spousta. Jsou zde kapitoly ze současnosti, které nám ukazují, jak se celá škola a Tařina rodina a vlastně všichni vyrovnávají s Tařiným náhlým odchodem. Další kapitoly nás přenášejí do minulosti, vlastně přímo do Skotska na výlet, kde se všechno odehrálo.

Kniha je nabitá emocemi a spoustou myšlenek, nad kterými bychom se měli pozastavit.. avšak začátek byl takový rozpačitý. A při čtení jsem si říkala: "Moment.. tohle odněkud znám." Čtyři holky s děsivým tajemstvím a mrtvá vrstevnice. Hned mě napadla knižní série, či seriál, Roztomilé malé lhářky. Na rozdíl od "lhářek", což je velmi rozsáhlá série je Trýzeň samostatná kniha, což je v dnešní době u nekonečných sérii opravdu vítané.

Knihu Trýzeň mohu doporučit všem, kteří hledají příběh, který není jen čtení na odpoledne, ale musíte se na něj soustředit. Velmi hluboký, emotivní příběh s koncem, který si zaslouží a snad by to ani nemohlo dopadnout jinak.

Nebýt první části, asi bych knihu ohodnotila lépe, ale nemohla jsem se začíst a nebyla jsem si jistá, co od příběhu očekávat a byla jsem si jistá, že ji dočtu bez nějakých větších emocí, ale druhá polovina to naprosto vynahradila.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví livro.cz

3 komentáře:

  1. To mě vůbec nenapadlo, asociovat si to s PLL :D
    Jinak po Entangled jsem na Trýzeň hodně zvědavá, doufám jen, že to skončí líp :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cat Clarke mám ráda a na Trýzeň už se chystám. :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásna recenzia. Uf, keby som tam nemusela čítať povinné čítanie a robiť prezentáciu na seminár asi sa do nej hneď pustím. Takto ju len odsuniem na neskôr a zabudnem na ňu. Škoda.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.