1. 1. 2013

NEJlepší knihy za rok 2012


Vybrat nějaký ucházející počet těch nejlepších knih za uplynulý rok nebylo až tak těžké. Takto zpětně bych řekla, že jsem v roce 2012 četla samé dobré knihy - téměř;). Nebo je to tím, že nejsem v hodnocení tak přísná, jako bych měla být?:)
No, pojďme k seznamu toho nejlepšího, co jsem za minulý rok přečetla. Knihy nejsou seřazeny od nejlepších, je to prostě jenom výčet knih. Nakonec jsem jich vybrala 10, i když věřím tomu, že by jich mohlo být mnohem více.

NADPOZEMSKÁ | CYNTHIA HAND | RECENZE

Clara je poloviční anděl byla nucena se s matkou a bratrem přestěhovat z Kalifornie do malého městečka. Musí splnit své poslání. Musí si zvyknout na novou školu, zabývat se svou andělskou stránkou osobnosti, najde si nové přátele a také první lásku.

Knize se snad nedá nic vytknout. Plyne úžasně, autorka má úžasný styl vyprávění, nepředvídatelný příběh, který je pln lásky, emocí a osudových rozhodnutí.

Doporučuji všem, kteří hledají lehké čtení o lásce a přátelství - o nádherných bytostech - andělech.

DELIRIUM | LAUREN OLIVER | RECENZE

Lena žije ve světě, kde je láska považována za nemoc. Při dovršení 18-ti let každý podstoupí proceduru - jakési "očkování" dalo by se říct - a společnost pro každého najde vhodného životního partnera. Avšak zcela bez emocí.

Spoustě lidem v příběhu vadí spousta popisů, ale jak jsem zmínila v recenzi, nejde o popisy krajin, budov, atp. Jde o úžasné doplnění příběhu, které je pro celé pochopení a vyprávění neskutečně důležité, protože se dozvíte spoustu věcí.

Hledáte příběh o lásce a o volbě, která může navždy změnit vás život? Delirium by mohlo být to pravé.

15 MINUS | TOMÁŠ ZÁŘECKÝ | RECENZE

15 lidí je vysazeno v cizím prostředí a neexistují žádná pravidla ani zákony. Chcete někoho zabít, abyste se dostali o krok blíže k velké finanční odměně? Žádný problém! Můžete! Během této "show" se na soutěžící nevztahují žádné zákony žádné země. Co se stane během soutěže, tak také zůstane, žádný čin nebude potrestán. Ale musíte bojovat, nebo zemřete..

Kniha od českého autora, která si v tomto seznamu určitě zaslouží být. Nezapomínejte - i čeští autoři umí psát! Kniha plyne takovým tempem, že nebudete stačit počítat mrtvé.. trochu morbidní, že? Scén, které však nejsou pro slabé povahy se v knize vyskytuje více, takže pokud váš žaludek právě nezvládá střeva omotávající se kolen kotníků, raději to neriskujte.

Pokud si chcete přečíst napínavou knihu a pozorovat osudy 15-ti naprosto odlišných lidí, našli jste to pravé!

THE LOST GIRL | SANGU MANDANNA | RECENZE

Šestnáctiletá Eva byla vytvořena jako náhradnice dívky jménem Amarra. Celý svůj život strávila tím, že studovala co každý den prožívá Amarra, jak se chová, co celá, co jí baví a zajímá jí.. protože kdyby se někdy v budoucnosti stalo, že Amarra zemře, Eva ji jednoduše nahradí.

Wow. Už když jsem poprvé viděla obálku této knihy, nemohla jsem se dočkat, až konečně vyjde! No, samozřejmě, ne vždycky se to vyplatí, vybírat knihu podle obálky, ale tady se to teda vyplatilo! V knize The Lost Girl jsem našla něco naprosto nového. Kombinace dystopie a sci-fi opravdu vyšla!

Naprosto nové a originální! Neváhejte a přečtěte si!

MARCELO VE SKUTEČNÉM SVĚTĚ | FRANCISCO X. STORK | RECENZE

Marcelo Sandoval je obyčejný sedmnáctiletý teenager, tedy.. asi ne tak obyčejný. Marcelo trpí něčím, co by se dalo přirovnat k autismu. Slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší, což je jeden z projevů jeho psychické poruchy. Marcelův otec rozhodl, že letošní léto nebude jeho syn trávit u oblíbených poníků, ale bude pomáhat v jeho firmě, aby se dostal do "skutečného světa", naučil se zodpovědnosti a naučil se vyrovnávat se s běžnými každodenními problémy.

Marcelo je kniha, která je výjimečná. Příběh je plný myšlenek, nad kterými se při čtení prostě musíte pozastavit a popřemýšlet nad nimi. Možná i nad samotným životem. Pokud jste Marcela doteď nečetli a budete mít tu možnost - neváhejte.

Knihu jako je tato nečtete každý den.

FAR FROM YOU | LISA SCHROEDER | RECENZE

Alicina matka byla umělkyně, ale zemřela. Alice ji milovala.. pochopitelné. Její otec si našel novou ženu a právě se jim narodila malá dcera - Ivy. Alici se to nelíbí, svou nevlastní matku nemá příliš v lásce a ke své malé sestřičce také nechová příliš vřelé vztahy. Alice si ale v určité vypjaté situaci musí uvědomit, jak je láska a rodina důležitá.

Kniha psaná ve verších - na které je autorka odborník - jde však o klasický příběh a verše všemu dodávají nádhernou atmosféru a příběh je kvůli tomu jaksi vice.. procítěná.

Příběh o tom, jak je rodina důležitá. A také;) je to kniha, kterou máte za dobré dvě hodinky přečtenou.


BETWEEN SHADES OF GRAY | RUTA SEPETYS

Lina je patnáctiletá dívka, která žije v Litvě se svou rodinou v průběhu druhé sv. války. Jednoho večera Sovětští vojáci vtrhnou do jejich domu a vytrhnou Lanu a její rodinu z pohodlného života. Jsou odvedeni na Sibiř, do gulagů, kde pod krutovládou Stalina musí tvrdě pracovat a dřít, aby si vůbec zasloužili žít.

Příběh, který je neskutečně emotivní. Číst o všem, co Lina prožívá, bylo otřesné. A nejhorší je, že nejde o žádné výmysly, nesmíte - nikdy - zapomenout, že takovéhle věci se opravdu staly a osudy lidí za II. sv. války na Sibiři byly velmi těžké.

Neskutečně silný příběh, který nejednoho čtenáře chytne za srdce. těšte se, kniha vyjde tento rok u CooBoo


INHERITANCE | CHRISTOPHER PAOLINI

Tady končí jedna velká série. Odkaz dračí jezdců s tímto dílem končí. Eragon od té doby, co našel modré dračí vejce ušel velký kus cesty. Naučil se spoustu věcí, vykonal velké činy některé dobré, některé špatné. Teď je před ním největší a nejtěžší úkol. Porazit krále Galbatorixe a nalézt v Alagaësii dávno ztracený mír.

Poslední díl téhle naprosto dokonalé série jsem přečetla za dva dny - a není to žádný drobek. Nemohla jsem přestat se čtením. Nemůžu si pomoct, naprosto miluju tuhle sérii. Nikdy bych tento závěrečný díl nedokázala zhodnotit objektivně, hlavně proto jsem nepsala recenzi, protože by pravděpodobně byla plná mých citových výlevů.. jo, těch byla při čtení spousta. A úplný konec s Eragonem, Aryou, Safirou, Angelou.. a dalšími jsem nesla opravdu špatně.

Vážně jste ještě nečetli Odkaz dračích jezdců? Tak šup! Na co ještě čekáte? :)

POSLEDNÍ OBĚŤ | RICHELLE MEAD

Rose sedí ve vězeňské cele a čeká, co se s ní stane. Dimitri s ní stále nemluví. Lissa by měla nastoupit na královský trůn a vládnout vampýrskému světu.. Nikdo však neví, co se bude dít..

Další velké ukončení.. VA. Veleúspěšná upírská série, která oběhla celý svět. Jedna z nejoblíbenějších knižních sérií.. ale no tak, co více můžu říct, abyste pochopili, že je to prostě PECKA! Na Slovensku právě vyšel první díl, takže i naši milí sousedi konečně mají možnost si tento zázrak pořídit ! :)

Série s bezvadným, komplikovaným příběhem, propracovanými vztahy a úžasnými postavami.

THE DAY BEFORE | LISA SCHROEDER

Dva lidé, kteří si spolu užijí ten nejlepší den v životě, protože nazítří se jejich život od základu změní. Každého z nich čeká v životě velká změna a nikdy už jejich život nebude takový jako byl před tím. Užívají si spolu ten den, kdy záleží jenom na tom, že jsou spolu.

Další kniha od Lisy Schroeder v tomto seznamu. Víte proč? Protože ona a její knihy si to zaslouží. Její příběhy ve verších jsou prostě úžasné. Vidíte, ani nedokážu najít lepší slovo, než "úžasné". Opět dokázala vymyslet úžasný - vidíte - a dojemný příběh o naději.

Vážně musím ještě něco dodávat?

Tak. To byl můj seznam za rok 2012 co se týká nejlepších knih. Jsem moc zvědavá na ty vaše! :) Neupejpejte se a vložte svůj odkaz ! :))


13 komentářů:

  1. Jak je možné, že jsem z těchto knížek nečetla ani jednu? :-o :-D Asi ti půjdu zase vybrat knihovnu! :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, já se konečně musím dostat k Marcelovi... Od Lisy Schroederové jsem přečetla I Heart You, You Haunt Me a trochu mě to zklamalo - nebylo to špatné, ale ani jsem v tom neviděla nic tak extra úžasného, o čem všichni mluvili. Od té doby jsem neměla moc chuť pustit se do dalších autorčiných knížek.
    Na Between Shades of Grey se hrozně těším, já tyhle emotivní knihy mám ráda, a tahle na to rozhodně vypadá... jen čekám na české vydání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, I Heart You, You Haunt Me je v porovnání s dalšími jejími knihami asi nejslabší. Těsně po přečtení jsem z toho byla mimo, ale jak jsem četla další a další.. už se mi ten názor na tuhle konkrétní trochu rozležel v hlavě. Far From You bude asi nejlepší ! :)

      A na Between.... se těš, to je dokonalá kniha! :)

      Vymazat
  3. Nadpozemská je skvelá! iné som nečítala

    OdpovědětVymazat
  4. S Inheritancí nejde nesouhlasit. Nejsem "měkká", ale u téhle knihy bylo pro mně nadlidské nedávat najevo své pocity, něco neuvěřitelného!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdybys mě viděla, jak jsem po přečtení, asi ve 3 v noci ležela v posteli a úplně hystericky brečela... :DD

      Vymazat
  5. 15 minus si veľmi chcem prečítať, ale dostať sa k tejto knihe je pravdepodobne nemožné. Uf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že určitě je to možné:)
      Třeba známý v ČR, nebo na nějakém e-shopu:)

      Vymazat
  6. Nadpozemska je uzasna, suhlasim ;) ostatne som necitala

    OdpovědětVymazat
  7. Veronika Solanská24. února 2013 v 19:41

    Ahoj,nevíte kde bych si mohla na netu online přečíst Delirium ?:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.