25. 5. 2013

Nikdy nevíš | Chevy Stevens | Poznej nepřítele, poznej sebe

Název: Nikdy nevíš
Originální název: Never Knowing
Autor: Chevy Stevens
Série: ------
Nakladatelství: Knižní Klub (2012)
Překlad: Edda Němcová

Saře Gallagherové je třiatřicet let. Žije se svou šestiletou dcerkou Ally a snoubencem Evanem v malém městě v Britské Kolumbii. Evan velmi často není doma, protože odjíždí na loveckou chatu, kterou pronajímá, Sara restauruje starý nábytek a Ally je prostě zlatíčko, kterou její máma nadevše miluje. Sara od malička ví, že je adoptovaná, teď by ale kvůli rodinné anamnéze ráda poznala své biologické rodiče. Sara svou biologickou matku najde a od ní se dozví, že Sara se nenarodila zrovna z láskyplného vztahu. Její biologická matka je jedinou obětí tzv. "táborového vraha". Byla znásilněna a málem zemřela. Je tedy velmi pravděpodobné, že Saře v krvi koluje krev vraha, který zabil spoustu lidí. Saře a její rodině se tak od základu změní celý život. Ví Táborový vrah, že má dceru? Že jeho oběť přežila? Když se začnou ozývat novináři a vtipálci, kteří se představují jako její otec, začíná utrpení. Jednou se ale ozve muž, který zní opravdu důvěryhodně..

Chevy Stevens vlastním jménem René Unischewski, vyrůstala na ranči Vancouver Island u jihozápadního pobřeží kanadské provincie Britská Kolumbie. Než začala psát, prodávala, stejně jako hlavní hrdinka její prvotiny Stále nezvěstná, nemovitosti. V roce 2011 vyšla v českém překladu její již zmiňovaná prvotina, která se se svou velmi drsnou zápletkou stala velmi populární, již vyšla ve více než dvaceti zemích. Stevensová za svou první knihu dostala ocenění The International Thriller Writers Awards 2011.

Příběh je vyprávěn z pohledu Sary, která vlastně všechno, co se v jejím životě děje vypráví své psycholožce, takže je kniha napsána formou sezení u Sařiny lékařky. Proto se dočkáte psychologických výkyvů, myšlenkových pochodů ale nejen to, čeká vás i akce jako z akčního filmu!

Ukázka: 
Začalo to jedním článkem na internetu zhruba před šesti týdny, ke konci prosince. Tu neděli jsem vstala nemožně brzy – když máte šestileté dítě, tak nepotřebujete kohouta, a zatímco jsem rychle hltala svoje první kafe, odpovídala jsem na e-maily. Objednávky na restaurování nábytku teď dostávám z celého ostrova. To ráno jsem se pokoušela vypátrat psací stůl z dvacátých let, když jsem se zrovna nesmála Ally. Měla se dole dívat na kreslené filmy, ale slyšela jsem ji, jak hubuje Losíka, našeho strakatého francouzského buldočka za to, že jí pocuchal jejího vycpaného králíka. Není potřeba říkat, že Los je vytrvalý. Nic před ním není v bezpečí.Potom se mi nějak podařilo zavřít reklamu na viagru, co na mě vyskočila, jenže jsem přitom náhodně klepla na další link a zjistila jsem, že koukám na titulek: Adopce: Druhá strana příběhuProjížděla jsem dopisy, co lidi poslali jako reakci na článek z Globe and Mail, pročítala příběhy rodičů, kteří se léta pokoušejí najít svoje vlastní děti, i příběhy rodičů, kteří nechtějí, aby je někdo našel. O adoptovaných dětech vyrůstajících s pocitem, že nikam nepatří. Tragické vyprávění o dveřích zabouchnutých před nosem. Radostné příběhy matek a dcer, bratrů a sester, kteří se našli a žijí od té doby šťastně.V hlavě mi začalo hučet. Co kdybych našla svou matku? Navázalo by se mezi námi hned spojení? Co kdyby se mnou nechtěla mít nic společného? Co kdybych zjistila, že je mrtvá? Co jestli mám sourozence, kteří o mně nemají tušení? (Nikdy nevíš, Chevy Stevens, str 8-9, Knižní Klub 2012, překlad - Edda Němcová)

Anotace, recenze a hodnocení ostatních čtenářů slibují velmi napínavý příběh, který vás nepustí, dokud nedočtete poslední stranu. Kniha má přes 420 stran, ty ale ubíhají, ani nevíte jak. Začetla jsem se hned od první strany a opravdu jsem knihu z rukou nepustila, dokud jsem nebyla na konci. Velmi vydařený psychologický thriller, který psychiku hlavní postavy Sary popsal opravdu dokonale. Jakoby snad ani jedna strana v knize nebyla navíc. Čtenář sleduje vývoj psychiky hlavních postav, které ve velmi zajímavém románu dostávají opravdu zabrat. Napětí se stupňuje a graduje s každou stranou, držíte palce postavám, které opravdu dostávají zabrat. Všechno se zdálo naprosto uvěřitelné, reálné a prostě pravdivé. Jaké štěstí, že je to fiktivní příběh...

Hlavní postava Sary Gallagherové je velmi sympatická. Je adoptované dítě, ale její adoptivní rodiče mají ještě dvě vlastní dcery. Její adoptivní otec s adopcí nikdy nesouhlasil. Proto Sara cítí, jak je vedle svých sester podceňována. Jako malé děvče se vždy snažila svému otci zavděčit, aby konečně poznal, že nebyla chyba si malou Saru osvojit. Teď je ale Sara dospělá, se svou dcerou má bezvadný vztah a prokazuje jí lásku všemi možnými způsoby. Chystá svatbu se svým snoubencem Evanem, se kterým má taktéž naprosto úžasný, až pohádkový vztah. Všechno ale naruší Sařin biologický otec. Sara z něj má zprvu strach, kdo by neměl, když by zjistil, že jeho otec je vrah, který už spoustu let uniká spravedlnosti. Ale jako by mi nakonec bylo Táborového vraha líto, nechtěl přece nic, než poznat svou dceru a vnučku, ale.. pořád je vrah.

Nikdy nevíš je velmi poutavá kniha, která opravdu dokáže udržet čtenáře dlouho vzhůru. Ačkoli nejde o žádný horor v tom pravém slova smyslu, kniha je přesto velmi děsivá, samotným příběhem i neskutečnou atmosférou. Vžít se do postav je tak jednoduché! Pokud hledáte napínavou knihu s dobře vykreslenými postavami a s promyšleným příběhem, Nikdy nevíš by určitě mohlo být tou správnou volbou

1 komentář:

  1. Moc povedená recenze :) zrovna teď nemam moc čas na nove knihy, a ta anotace je teda děsivá.. Nevím, jestli to bude můj šálek kávy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.