21. 5. 2013

O RECENZÍCH. o všem a o ničem


RECENZENT

Věta, kterou napíšu hned na začátek, se v následujících řádcích možná objeví ještě několikrát, ale jenom tak pro jistotu, abychom v tom měli pořádek, tak tedy: Nejsem profesionální recenzent, nemám vystudované žádné školy, neprošla jsem si žádnými kurzy ani ničím podobným, své recenze píšu proto, že mě to prostě a jednoduše baví. Myslím, že si budeme rozumět.
Možná, že si dovoluji až příliš, když své názory a zhodnocení knih nazývám recenzemi, ale už se stalo. Konečně můžu říct, že bloguji už více než dva roky - a to na stejném blogu, pro mě něco nevídaného. Když si takhle zpětně tu svoji úplně první recenzi přečtu, je mi naprosto jasné, že to, co jsem vyplodila, se tímto kouzelným slůvkem nazývat nedá. Moje první recenze obsahovaly spoilery, možná až příliš popisu děje a k tomu pár řádků mého názoru. Hrůza. Přepisovat a upravovat je ale nehodlám, protože i když je to občas docela k smíchu, co jsem napsala, ukazuje to, jak jsem za ty dva roky pokročila. Mé recenze jsou teď delší, propracovanější, dávám si na nich více záležet a rozhodně jsou více prezentovatelné. Ale pořád vím jednu věc, na psaní mám co zlepšovat a pořád se učím. Znamená to ale, že bych s tím měla přestat, protože ostatní prostě píšou lépe? 

DOBRÁ x ŠPATNÁ kniha a její recenze

Ne, určitě vám teď nechci dávat rady o tom, jak napsat dobrou recenzi, ani nebudu vyjmenovávat, co by měla správná recenze obsahovat, nebo naopak ne, možná se tomu ale nevyhneme. Jde mi ale to tohle. Taky se vám lépe píší recenze na špatné knihy? Jako bloger mám nárok na sto procentně svůj názor, který, myslím, nemusí být tak úplně objektivní, pořád si však vaše recenze musí zachovat nějaký styl a musí dávat smysl. Protože když přečtete knihu, která se vám opravdu líbila, dali jste jí plný počet, bodů, hvězdiček, nebo třeba jednorožců.. napsat do recenze "uáá, miluju tuhle knížku, je nejlepší, naprosto ji žeru", eh, nebo nějakou podobnou ptákovinu, čtenáři vašeho článku to toho asi moc neřekne, takže všeho s mírou. Ale pro mě osobně jsou lepší zkušeností recenze na ty knihy, které u mě právě takový úspěch neměly. Ach, jak já ráda kritizuji. Když se mi kniha nelíbí, je mnohem jednodušší na ni napsat svůj názor, nemáte to také tak?

recenze a ČTENÁŘ

Docela by mě zajímalo, kolik z vás recenze opravdu pravidelně a poctivě čte? Máte své oblíbené recenzenty? Připadám si jako barbar, ale abych si recenzi přečetla, musí to být můj jó oblíbený bloger, nebo se musí jednat o knihu, nad kterou opravdu váhám. Takže moje otázka je jasná. Čtete recenze a dáváte na ně při výběru knihy?

recenze a NAKLADATEL

Dobrá, pochvalná a kvalitní recenze je pro nakladatele jistě reklamou a troufám si říct, že nakladatelé jsou za pochvalné recenze vděční a čtou je - pokud vůbec - rádi. Když nakladatelé posílají čtenářům a blogerům recenzní výtisky, "očekávají" kladnou recenzi? Když se recenzentovi zaslaná kniha nelíbí, napíše na ni raději recenzi kladnou, aby si nakladatele nepobouřil? Jak nakladatelství reagují na záporné recenze a co jim přinášejí?

14 komentářů:

  1. Mám to hodně podobně. Recenze na knihy u jiných blogerů čtu opravdu jen tehdy, když mám danou knihu v hledáčku. Ale to mi přijde normální - nebudu přece číst recenze na knihy, které mě nezajímají. Mám pár oblíbenců, u kterých vím, že to bude stát za to a tam se vracím.

    Negativní recenze se mi píší o hodně lépe. Bohužel, málokdy něco takového mohu napsat.
    Spolupracuji jen s Fragmentem a u toho už ani nemám moc z čeho vybírat, jinak si knihy kupuji. A kupuji si dobře. :D To se těžko kritizuje kniha, u které si i kluk skoro pobrečí a vzápětí je unešen něčím dalším! :D

    K tomu, jestli negativní recenze nějak ovlivní spolupráci - to si nemyslím. Zajímalo by mě spíše, jestli si od nakladatelství nějaký člověk ty recenze opravdu čte. :)

    Hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem se trochu špatně vyjádřila:) jasně, že číst recenze na knihy, o které nemám zájem je přeci jenom trošku blbost. Myslela jsem to spíš tak, že čtu recenze, když je to kniha u které jsem na vážkách. Snad nikdy jsem si nekoupila knihu proto, že bych četla nějakou pochvalnou recenzi.
      No, třeba u toho Fragmentu. Tam bych s tím čtením recenzí od blogerů.. no, tam to moc nevidím. Fragment pošle recenzáky komukoli, to snad ani nemůžou stíhat číst, takové kvantum recenzní.. Ale někde si myslím, že to funguje:)
      Děkuju za komentář a za názor ! :)

      Vymazat
    2. Já děkuji za odpověď! Schválně ji tu vyhlížím. :) A opravdu mě těší, že jsem si dostal.

      Já vlastně Fragmentem to recenzní čtení začal a i ukončil. S nikým dalším spolupracovat nechci, protože... knížky zadarmo jsou určitě fajn, ale já k nim pak cítím "povinnost" je přečíst a to už se mi tolik nezamlouvá. Naposledy na to doplatil Eldest, u kterého jsem chytl čtenářskou krizi. Dokud na knihy budu mít peníze, tak se do ničeho dalšího asi nepohrnu.:D :/ Tím ale nechci říct, že ten, kdo si nechává posílat RC je špatný. Vůbec ne, je to skvělý způsob spolupráce, pokud se nestane to, co mně.

      A naprostý souhlas, taky jsem hodně na vážkách, jestli to tam vůbec někdo pročítá. Spíše ne. :D

      Vymazat
  2. Zajímavý článek, pěti jednorožci jsi mě vyloženě pobavila :) A myslím, že to máš pěkně srovnané a víš, co chceš, co píšeš a proč a pro koho. A to je podle mě u blogera nejdůležitější. Víš, co chceš povědět a není to jen to extatické vykřikování, jak je něco boží...

    A jestli teda můžu mluvit za nakladatele, myslím si, že dovedou pracovat i s negativními recenzemi. Nebo by aspoň měli. Je hloupost rozesílat recenzní výtisky a očekávat jen samé kladné ohlasy, když už jsou ty knihy zadarmo. To si pak rovnou můžeme napsat PR článek. Tak snad se nám to daří takhle brát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, pět jednorožců, to byl takový chvilkový výpadek, asi. :D
      Věřím tomu, že u vás v CooBoo se recenze od blogerů čtou. Vaše práce vás určitě baví a jde to také vidět na tom, jak s blogery, a nejenom s nimi, komunikujete. Ať už je to přes facebook, twitter, nebo právě blogerské srazy jako letos na veletrhu. Asi takhle by podle mě měla spolupráce s blogerem a nakladatelem vypadat. :)
      Ale ty negativní recenze, no, prostě to nevidím z pohledu nakladatele:)

      Vymazat
  3. Ve většině to mám stejně jako ty a je to celkem sranda, protože to co píšeš je naprostá pravda. Moje první recenze.. No prostě hrůza, ale postupem času když jsem nabírala srovnání s ostatními knihami je to samozřejmě o mnoho lepší. Nikdy jsem si neříkala, že bych chtěla s recenzemi přestat, protože jsou ostatní lepší. Holt prostě musím na tom dál pracovat a jednou možná na tom budu stejně dobře ba i líp.
    U negativních recenzí to mám jak kdy, ale většinou u nich toho napíšu víc, protože se to dá tak dobře rozebrat a zkritizovat :D No a se čtením recenzím to mám tak, že čtu většinou ty u kterých mám zájem si knihu přečíst anebo že už ji mám přečtenou a je to jedno kdo to napsal, prostě kde na co narazím :)
    No a poslední věc s nakladatelstvími, zatím jsem nedostala knihu na recenzi, která by byla natolik špatná aby na ni byla špatná recenze, tak že ti moc neřeknu jak na to reagují, ale myslím si, že by správné nakladatelství mělo recenzi přijmout tak jak je, protože ne každému se všechno líbí stejně a je dobré mít svůj vlastní názor.
    To jsem se rozepsala, doufám že to nevadí, tenhle článek se ti vážně povedl, jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těm špatným recenzím. Já právě teď, je to pár dnů, psala jednu recenzi pro nakladatelství, která byla.. no, dá se říct, že byla spíš negativní. I když všechny recenze od blogerů, kteří měli od nakl. knihu na recenzi, jsou na jejich stránkách uveřejněny, moje tam není. A všechny, které tam jsou, jsou na sto procent pochvalné, ta moje bohužel nebyla. Tak jak to potom je s přijmutím špatné recenze :)

      Vymazat
  4. Mám to hodně podobně jen s tím rozdílem, že záporné recenze se mi píšou občas dobře a občas špatně. Třeba u Tygrova prokletí jsem se vyřádila, protože jsem byla tak naštvaná, že to šlo samo...

    Upřímně, recenze moc nečtu. Jenom tehdy, když nad něčím váhám a chci znát názory více lidí.. A co se týká recenzí pro nakladatelství, spolupracuji jenom s Fragmentem, ale pár záporných recenzí jsem už napsala a nic se nestalo. Nikdo se mnou spolupráci neukončil a ani nic podobného. I když, co si budu nalhávat, když jsem napsala první zápornou recenzi pro Fragment, očekávala jsem okamžité ukončení z jejich strany, ale nestalo se tak..
    Občas si i říkám, jestli to tam někdo čte a nebo jestli je jim to jedno a spoléhají na to, že recenze na knihy z jejich nakladatelství jim udělá reklamu tak jako tak.

    Občas se říká, že špatná reklama je taky reklama...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný článek! :)
    Já osobně bloguji něco přes rok, ale za tu dobu jsem se toho o psaní recenzí dost naučila a v porovnání s mou první recenzí jsem se docela zlepšila, řekla bych. :) Psát recenze mě baví, takže v tom zatím nehodlám přestat, i kdyby ostatní psali sebelépe. :D
    Na špatnou knihu moc často recenzi nepíšu. Většinou mám prostě štěstí a vyberu si knihu, která mě aspoň trochu baví. :) I když si úmyslně vybírám takové knihy, které by mě vážně mohly bavit, abych nad těmi špatnými akorát neplýtvala čas. :)
    Recenze čtu, ale pouze u vybraných osob. Dříve jsem jich čítávala víc, teď na to už nemám tolik času, proto čtu recenze těch, se kterými mám podobný vkus či vím, že budou mít recenzi dobrou. :)
    S nakladatelstvími spolupracuji teprve krátce a pokud si dobře vzpomínám, zatím jsem neposílala vyloženě negativní recenzi, takže nevím, jak na to nakladatelství přesně reagují. :) A myslím, že lidi z nakladatelství by ty recenze aspoň zběžně číst měli, u některých vím, že je i vážně čtou - to mě pak vždycky potěší nějaká ta reakce či komentář od daného pracovníka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezké, že jde vidět, že někteří lidi z nakladatelství recenze opravdu čtou a ukážou to i svým komentářem! :)

      Vymazat
  6. 1. S 1. odstavcom úplne súhlasím, mám to rovnako 8)
    2. Mne sa píše lepšie recenzia kladná, pretože, keď sa mi kniha fakt páčila, tak viem vymenovať veľa plusov, pričom pri zápornej recenzii alebo totálnemu sklamaniu z knihy zo mňa vyjde akurát "fuj, toto nikdy viac" alebo "bože, ako mám toto popísať?" Samozrejme, že niečo vždy vyprodukujem, ale na knihy, čo sa mi páčili sa mi píše recenzia lepšie 8)
    3. Ja si čítam recenzie iných blogerov, možno vynechám anotáciu alebo popis deja, keď knihu poznám, niekedy keď nemám toľko času, tak si prečítam iba záverečný odstavec a hodnotenie, ale to väčšinou iba pri knihách, ktoré som už sama čítala, takže mám na ne vlastný názor. Knihy, o ktoré sa zaujímam a chcem si ich kúpiť, recenzia čítam celé. Samozrejme záleží aj na blogerovi, mám svojich obľúbencov, ale väčšinou záleží aj podľa času a nálady.
    4. Ja napíšem o knihe to, čo si myslím, nijako neprikrášľujem knihu len za to, že je to RC. Je ale pravda, že som to ešte nijak extra nemusela riešiť, pretože všetko čo som si zatiaľ vypýtala sa mi páčilo minimálne na 3.5 hviezdičiek alebo teda nebola kniha, ktorá by ma ako RC sklamala.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak se na to podívám od začátku. :) Taky nejsem profesionál a recenze píšu proto, že mě to jednoduše baví a ráda se podělím o svůj názor s ostatními. Když se pak objeví pochvalný komentář nebo třeba zmínka o tom, že díky recenzi si někdo knížku přečte, jsem jedině ráda. :)
    Jestli radši píšu recenze na dobré nebo špatné knihy, se říct nedá. Na každé knize se obvykle dá najít něco dobrého. Netvrdím, že neexistují výjimky, ale někdy prostě daná četba jenom není mým šálkem kávy. Snažím se psát recenze objektivně. Což neznamená, že se do nich nepromítají moje subjektivní dojmy. Každopádně při psaní recenze neuvažuju nad tím, jestli byla kniha dobrá nebo špatná, prostě se ji snažím nějak komplexněji zhodnotit.
    Recenze na cizích blocích čtu jen občas, především když mě kniha na první pohled zaujme a uvažuju, jestli mi za to stojí. Někdy je čtu až zpětně, když knihu přelouskám, abych porovnala svůj názor s ostatními.
    Pokud jde o recenzní výtisky - nakladatel od tebe neočekává stoprocentní recenzi, i když ta jistě potěší. Některá nakladatelství nejspíš všechny recenze ani nečtou. Navíc recenzní výtisk si obvykle vybíráš sama. Nakladatelství ti dá nějakou nabídku, ty se na ni podíváš, a pokud se ti něco líbí, knihu si vyžádáš. Pokud ne, nikde není psáno, že musíš každý měsíc něco z nakladatelství zrecenzovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Většinou než si knihu vyberu (ať už za své, nebo od Martinusu, se kterým spolupracuji, nebo nějakého nakladatele), udělám si průzkum, aby čtení knihy náhodou nebyla ztráta času. Prostě si zjistím, jestli to není něco mimo mísu. Proto píši vyloženě záporné recenze jen minimálně, vlastně už je to hodně dlouho, co jsem nějakou takovou napsala. Maximálně třeba zůstanu u hodnocení "půl na půl" - tzn. nebyla to hrůza, ale čekala jsem víc. :-) Ale recenze píši za sebe a vychvalovat knihu jen proto, že jsem ji dostala zdarma, je zkrátka zaprodání. Takže bez obav kritizuj a kritizuj! :-))

    Na té myšlence, že málokdo recenze opravdu čte, taky něco je. :D Já si u svých oblíbených blogerů většinou přečtu pár prvních odstavců a když zjistím, že mě ta kniha asi ničím neosloví, recenzi si nedočtu. Ale často čtu recenze i takových knih, o kterých vím, že je číst nebudu - mám díky tomu pak větší přehled a povědomí o tom, co se vydává. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vlastně jsem chtěla napsat v podstatě to samé jako Brabikate výše... Recenze jsem nejdřív četla jen na svých oblíbených blozích a postupně svůj okruh rozšiřovala po co největší záběr v okamžiku, kdy jsem se rozhodla, že chci psát opravdu co nejlepší články. Čtu je nejenom proto, že bych si chtěla danou knížku pořídit, ale protože chci mít přehled o tom, co se zrovna vydalo, o obsahu knížek, o názorech na ně... Recenze čtu samozřejmě i v okamžiku, kdy si chci nějakou knížku pořídit, ale to spíš prostě vyhledávám recenze jen podle názvu knihy.

    A co se týče hodnocení... ze začátku jsem, co se recenzních výtisků týče, dost bojovala s nechutí psát nějakou kritiku. Bála jsem se, abych o spolupráci nepřišla. Ale postupně se ukázalo, že zbytečně - zatím jsem se nesetkala s nakladatelem nebo knihkupcem, který by očekával od blogera naprosto pozitivní recenzi, protože ví, že čtenářům by tahle "nenápadná" reklama knížku spíš zošklivila. Spíš je důležité, aby byl bloger schopný knihu i přesto, že se mu třeba z nějakého důvodu nelíbila, doporučit čtenářům určitých žánrů, které by přece jen mohla zaujmout.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.