14. 10. 2012

Recenze - Katastrofa

Název: Katastrofa
Autor: Krystyna Kuhn
Originální název: Die Katastrophe
Série: Údolí, Sezóna 1 (#2)
Nakladatelství: Deus 2012

Údolí je pořád tajemné a nebezpečné, na Grace College se stále dějí zvláštní věci. Parta osmi přátel opět podniká něco zajímavého, zakázaného a nebezpečného.

V prvním díle jsme odhalili, co si sebou na Grace College za tajemství přivezli sourozenci Julia a Robert. Jistě si pamatujete na Juliinu spolubydlící Katie. Korejku, která má ráda nebezpečí, miluje adrenalin a vzrušení. I ona si na Grace přivezla tajemství, které nikdo nemá vědět. Druhý díl série Údolí se zaměřuje právě na Katie. Katie něco táhne na vrch Ghost, který se tyčí nad údolím, ve kterém leží Grace College. Naše známá z prvního dílu, se vydá na nebezpečnou a zakázanou cestu na vrchol ledovce Ghost. Čeká je spousta útrap a úskalí, která musí překonat, pokud chtějí cestu na vrchol přežít.

Příběh je opět vyprávěn ze třetí osoby. Nejvíce se kniha zaměřuje na Katie, jsou však kapitoly, ve kterých figuruje i Julia. Katie je postava, která má velmi zajímavý charakter. Není sobecká, ale občas k tomu nemá daleko, jenom si tak lehce někoho nepustí k tělu. Její život je velmi zajímavý a v podstatě už ze začátku vám Katie prozradí, jaké je její tajemství, ale věřte, že to není všechno, Katie vás překvapí.

Vedle našich "starých známých" pošuka Benjamina, uzavřeného Chrise, se v příběhu objevují další postavy. Paul Foster, syn docenta na Grace College - se kterým nemá Katie dobrý vztah, nebo Anna, bez které by se  se do cíle své cesty v žádném případě nedostali.

Jednoduše, druhý díl je mnohem akčnější, než díl první. Od začátku se v knize něco děje. O první polovině prvního dílu jsem řekla, že je to pouze takový úvod do celé série. Myslím, že jsem měla pravdu. Už od začátku Katastrofy je kniha nabitá akcí a neočekávanými zvraty. Nevíte na čem jste a co se bude díl na v další kapitole, ne-li hned na další straně. V průběhu celé knihy se příběh několikrát pořádně zamotá a vám nezbude nic jiného, než čekat, jestli se autorka nad svými čtenáři slituje a prozradí jím nějaké tajemství, které si pro ně připravila. Ale za každou odpověď na otázku, se na vás sesype několik otázek dalších a jste opět tam, kde jste byli.

Kniha je moc dobře přeložená. Autorka má svůj ojedinělý styl, který mi sice příliš nesedí, ale bezvadně se hodí k atmosféře knihy. Krátké, úderné věty, které bezvadně dokreslují děsivou atmosféru příběhu.

Kniha nebyla v žádném případě dokonalá. Sice jsem v ní nenašla nějaké výrazné nedostatky a chyby. Přesto  však knížce nemůžu dát plný počet. Celkové hodnocení 4*, je však pořád velmi dobré a zasloužené. Konec byl opět takový, jako v prvním díle. Naprosto vystřelil přímo do třetího dílu. Ten v českém překladu zatím nevyšel, a nenašla jsem info o jeho připravování.
Knihu si můžete koupit na stránkách eshopu knihcentrum.cz

2 komentáře:

  1. Spisovatelku Krystynu Kuhn mám moc ráda, ale tohle jsem od ní zatím nečetla :) Určitě se po tom někde podívám ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Presne! Pred chvílou som ju dočítala a vážne je lepšia než prvá kniha. Pri niektorých scénach som dokonca skoro nedýchala. :)A sprvu som tomu koncu ( epilogu) nepochopila ale neskor uz hej. Dúfam že vyjde aj tretí diel. :D Som zvedavá. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.