20. 10. 2012

Tipy na.. #4

..KNIHY S CESTOVÁNÍM V ČASE

Konečně! Po dlouhé době je tu opět článek s tipy. Tentokrát to bude na mé moc oblíbené téma - cestování v čase.

JEZDCI ČASEM - ALEX SCARROW (BBart)
Zahrávejte si s časem a známý svět… by se mohl změnit ve svět, jak ho neznáte.
Liam O’Connor měl zemřít v moři v roce 1912.
Maddy Carterová měla zemřít v letadle v roce 2010.
Sal Vikramová měla zemřít při požáru v roce 2026.
Ale několik okamžiků před jejich smrtí se zničehonic kdosi objevil a řekl: „Podej mi ruku…“ Jenže Liam, Maddy a Sal nejsou zachráněni. Najala je organizace, o jejíž existenci nemá nikdo ponětí, s jediným cílem – aby opravovali narušenou historii. Protože cestování časem je možné a někteří lidé by se rádi vrátili v čase a měnili minulost.
Proto existují JEZDCI ČASEM, aby nás chránili. Aby zabránili cestovatelům v čase ve zničení světa…
U nás vydává nakladatelství BBart, vyšel první díl Jezdci časem a díl druhý Jezdci časem - Predátoři. Vydání dalších dílů se nechystá.


AŽ VČERA DORAZÍŠ - REBECCA STEAD
Dvanáctiletá Miranda je docela obyčejná mladá slečna z New Yorku - chodí do školy se svým nejlepším kamarádem a ze všeho nejraději si čte knížku Záhyb v čase. Přesto se v jejím životě začnou zčistajasna dít zcela neobyčejné věci. Všechno to začne záhadnými vzkazy - kdo je píše a odkud o ní všechno ví? A jak se k ní ty vzkazy vůbec dostaly? Odkud se vzal šílenec na rohu, který pořád vykřikuje něco o knihapytli a kapsabotě? Kam se poděl náhradní klíč od bytu? A vyhraje máma první cenu ve Zlaté pyramidě?
Vydalo nakladatelství Argo. 








STRÁŽCI ČASU - MARIANNE CURLEY
Představte si, že byste mohli ovlivňovat minulost. Změnou jedné bezvýznamné události byste započali řetěz událostí vedoucích ke katastrofickému konci...
Když byly Ethanovi čtyři roky, stal se svědkem vraždy své sestry. Jeho rodina se rozpadla a nový život našel mezi Strážci času. Následujících dvanáct let pomáhal střežit současnost a budoucnost před členy Řádu chaosu - cestoval do budoucnosti a odhaloval jejich zločiny. Nyní je mu šestnáct a získává nové významnější místo a také učedníka.
Trilogie Strážci času vypráví o skupině lidí chránících historii. Žádný z nich neví o svých spolubojovnících, jednotliví členové znají pouze Tribunál a možná jednoho či dva další druhy. Identita strážců je přísně tajná, takže se může snadno stát, že dva takoví jedinci žijí vedle sebe, aniž by o sobě věděli.
V sérii u nás vyšly díly Vyvolený, Temnota a Klíč. Vydalo nakladatelství JOTA. 

NOVÝ EPOCHÁLNÍ VÝLET PANA BROUČKA, TENTOKRÁTE DO PATNÁCTÉHO STOLETÍ - SVATOPLUK ČECH
Pan Brouček, hrdina knihy Svatopluka Čecha, zažívá opět dobrodružnou cestu z hospody. Tentokrát do období středověku. Doba husitských bojů není nic snadného pro zbabělého Broučka, který vymýšlí, na čí stranu se přiklonit, aby to pro něj bylo co nejjednodušší. Ocení jeho postoj sám Jan Žižka? Jak s tímto „poslem z budoucnosti“ – totiž 19. století, naloží?
Vydání z roku 2008 vydalo nakladatelství Tribun EU.







CIZINKA - DIANA GABALDON
Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost. Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině.
U nás vydává nakladatelství Plejáda. V sérii u nás vyšly díly - Cizinka. Vážka v jantaru a Mořeplavec.

ZAKLETÝ V ČASE - AUDREY NIFFENEGGER
V lese nedaleko domu, kde bydlí malá Clare, se zjevuje a mizí tajemný nahý cizinec. Když Clare překoná prvotní strach a se záhadným mužem jménem Henry se seznámí, začne se odvíjet napínavá romance. Henry trpí zvláštní chorobou - přemisťuje se v čase, aniž by mohl ovlivnit směr a cíl své cesty. Přesto je pozoruhodně často přitahován k malé, dospívající, dospělé či stárnoucí Clare.
Vydalo nakladatelství Argo.








RUDÁ JAKO RUBÍN - KERSTIN GIER
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.
Vydává nakladatelství CooBoo. Vyšly díly Rudá jako rubín, Modrá jako safír a chystá se díl Zelená jako smaragd.








Co říkáte, zaujalo vás něco? :) Nějaké další knihy s cestováním v čase?

3 komentáře:

  1. rudú jako rubín si chcem už dlhšiu dobu prečítať, pretože som na ňu videla kopu dobrých recenzií, ale ani ostatné knižky nevyzerajú zle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jezde časem si chci přečíst, moc se na to těším :)) Oba dva díly máme doma. škoda, že další nebudou vydány.. to mě OPRAVDU naštvalo!!

    OdpovědětVymazat
  3. Zakletý v čase - tento príbeh mi je nejako povedomý... nebolo to aj sfilmované?
    zaujala ma prvá (Jazdci časom) a posledná (Rudá ako rubín)
    môj tip na knihu o cestovaní časom je klasika od Herberta Georga Wellsa - Stroj času

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.