30. 11. 2012

Recenze - Padesát odstínů šedi


Název: Padesát odstínů šedi
Autor: E. L. James
Originální název: Fifty Shades of Grey
Série: Fifty Shades (#1)
Nakladatelství: XYZ (2012)

Dvaadvacetiletá studentka literatury – Anastasia Steelová se za určitých okolností vydává na pohovor s úspěšným podnikatelem a milionářem Christianem Greyem. Christian není jenom úspěšný. Je nádherný, okouzlující, chytrý a tajemný. Anastasia nechápe, proč by někdo jako Christian Grey mohl stát zrovna o ni. Holku, která jezdí broukem, nikdy neměla vztah a bydlí v bytě s nejlepší kamarádkou. Ale opravdu se to stane. Christian Grey po ní touží, ale Anastasia už od začátku tuší, že s tímto tajemným krasavcem to nebude tak jednoduché.

E. L. James psala původně knihu jako fan fiction neméně slavné Twilight ságy a publikovala ho sama na internetu. Její text se dočkal neskutečného úspěchu. Předělala Bellu a Edwarda do podoby Anastasie a Christiana, přidala spoustu sexu a vznikla nejprodávanější kniha dnešních dnů. Zaručila právě ta spousta sexu autorce a její sérii úspěch?

Jelikož je kniha původně fan fiction na sérii Twilight. V charakterech můžete postřehnout jisté podobnosti. Jistě si pamatujete nesebevědomou a otravnou Bellu. Vážení, Anastasia není o nic lepší. Je si naprosto jistá, že Greye by měla dostat spíš její dokonalá, nádherná kamarádka, a ne ona.. obyčejná studentka literatury. Její myšlenkové pochody jsou snad ještě otravnější, než ty Belliny. Když se poprvé na stránkách objevila její „vnitřní bohyně“, nevěnovala jsem tomu pozornost.. když na mě ale začala vyskakovat na každé stránce dvakrát bylo to trochu otravné. Vnitřní bohyně zářila. Vnitřní bohyně zbystřila. Vnitřní bohyně jásá. Otrava. A co pan Christian Dokonalý Grey? Ano, on je opravdu dokonalý – nebo ne? Ve své garáži má aut, že by si každý den mohl jezdit jiným, nádherný a naprosto úžasný byt, který je vybaven vším, co potřebuje – i nepotřebuje – k životu. A také se v něm nachází jedna určitá místnost. Ano, Christian Grey má zálibu v BDSM. Ale ani tohle naprosto nevědomou a nevinnou Anastasii neodradí od toho, aby se do něj zamilovala až po uši.

Už teď vám může být naprosto jasné, že se nejedná o hlubokou četbu, po jejímž dočtení byste byli osvícení novým poznáním. Pokud si ji nepřečtete, o nic nepřijdete, bez této knihy můžete žít. A proč je tato kniha tedy tak neskutečně oblíbená? Chtěl by to, co zažívá Anastasia zažít každý z nás? Vždyť i na zadní straně knihy je napsáno: „Strhující eroticky román o temných touhách v každém z nás..“ Ale no tak, copak to nevíte? SEX prodává!

Padesát odstínů šedi je opravdu všude. Jdete si do TESCA pro rohlíky a vyskočí na vás reklama, která hlásá o „strhujícím erotickém románu“..Nakráčíte si do knihkupectví pro nějakou obyčejnou knihu a u pokladny před vámi stojí postarší pán a je nadšený, že konečně koupil dárek pro svou ženu. A navíc, od doby, kdy byla kniha vydána se objevují kvanta dalších a dalších erotických románů, které – věřím tomu – půjdou na dračku úplně stejně.

A víte co? Proč ne? Proč si občas nedopřát knihu jako je Padesát odstínů šedi? Nepopírám, že se mi kniha opravdu líbila. A to i přes to, že občas jsem ji měla chuť vyhodit oknem, protože Ana a její myšlení je vážně otrava. V knize jsou ale i povedené vtípky, u kterých se můžete zasmát. Ale ano. Pořád je pravda, že je kniha jedno velké klišé, plná naprosto nepochopitelných a do nebe volajících okamžiků. Ale zdá se, že nic nezabrání tomu, aby byla kniha opravdu žádána a populární. A také to je zatím jenom první díl. Další dva následují.

Dlouho jsem nevěděla, jak knihu ohodnotit. Pár kapitol se mi líbilo, potom několik dalších zase naopak vůbec. V jeden moment bych jí dala 1*, někdy zase klidně i plný počet! Pravda.. do teď nevím, jak ji ohodnotit. Ale svěřím se vám s jedním, na druhý díl se opravdu těším. A ne. Nestydím se za to. Nemám proč. Odrazuje vás tato kniha svým tématem? Prostě ji nečtěte, protože to není kniha pro každého. A pro někoho dobrá zpráva, pro někoho novinka, pro jiné zpráva po které si budou přát, aby nebydleli na této planetě – ano, opravdu se to chystají zfilmovat. 

5 komentářů:

  1. Zfilmování? Vážně? Četla jsem a tak nějak si ten dokážu představit. :) 80% filmu bude sex. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Neviem, prečo sa všetci vyjadrujú hlavne k sexu. :D Akože mne sa páčil dej a na ten som sa viac sústredila a potom, samozrejme, Christian lebo ho považujem za dosť komplikovanú postavu. A v dvojke sa dozvedám o ňom toho quite enough. Medzi iným, aj prečo je taký, aký je :D

    PS: Všetci chcú, aby rolu Mr. Greya dostal Ian Somerhalder. Čo ty na to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože NEE! :D Nechci aby v tom hrál Ian! :D Už bych se na něj v životě nemohla podívat!:D

      Vymazat
  3. Tys na tohle napsala recenzi? Obdivuju tě, holka oO Já bych to nedala.
    Vnitřní bohyně byla v knize skoro častěji než Grey. Měla jsem chuť mlátit hlavou do čehokoli, co bylo poblíž, včetně spolužačky.
    No, na druhý díl se taky těším, na film až tak ne (to nevylezou z postele, ne?), Ana je kráva a s tebou vcelku souhlasím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:D Ale šlo to docela samo :DD to psaní té recenze:) V podstatě si jenom stěžuju!:D

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.