21. 3. 2013

Recenze - Pandemonium

Název: Pandemonium
Autor: Lauren Oliver
Originální název: Pandemonium
Série: Delirium (#2)
Nakladatelství: CooBoo (2013)

Obsahuje spoilery na první díl.

Lena Halowayová už neexistuje. Po tom, co se nakazila amor deliria nervosa, po tom, co se zamilovala a chtěla s Alexem utéct, její život se od základu změnil. Alex útěk do Divočiny nezvládl a Lena se se vším musela vyrovnávat sama, musela sama přežít mezi Nežádoucími. Ale ona sama se stala Nežádoucí. Stará Lena Halowayová zemřela.

Druhý díl navazuje přesně tam, kde ten první skončil. Lena utekla do Divočiny a přidala se ke skupince lidí žijících za elektrickými ploty. Na všechny, které znala musí zapomenout a musí se vyrovnat s tím, že je už nikdy neuvidí. Lena se postupně dostává do života v Divočině a společně s ostatními Nežádoucími proniká mezi vyléčené a připojují se k demonstraci, kterou uspořádalo uskupení ABAD - Amerika bez amor deliria. Tady se také potkává s Julianem.

Pandemonium se od Deliria liší, autorka musela vymyslet, jak znovu zaujmout čtenáře, když Lena opustila své rodné město a přišla o Alexe. Zatímco v prvním díle se Lena zprvu nemůže dočkat léčby a posléze poznává lásku, ve druhém díle se snaží proti léčbě bojovat. Lena v Deliriu byla křehkou dívkou, která byla vychovávána ve světě bez lásky. Ale Lena v Pandemoniu zdrsněla. Možná kvůli tomu, jaké těžkosti prožila v Divočině, nebo kvůli tomu, že přišla o někoho koho opravdu milovala. Poznala lásku, ale zároveň se stalo to nejhorší, zase ji ztratila. 

Autorka opět vsadila na jednoho vypravěče. Kniha je opět vyprávěna z pohledu Leny, střídají se nám ale kapitoly "tehdy" a "teď". Kapitoly "tehdy" vyprávějí o tom, jaké to pro Lenu bylo těsně po tom, co utekla do Divočiny. V kapitolách "teď", které jsou výrazně delší a pro příběh podstatnější, se odehrává hlavní část příběhu. 

V Pandemoniu je mnohem více akce než v prvním díle. Pořád jde hlavně o příběh o lásce - bez lásky. Děje se toho mnohem více, i když ani tady si autorka neodpustila dlouho popisy, které byly zbytečnější než v prvním díle. Pořád je ale pravda, že autorčin styl psaní a překlad napomáhají k tomu, aby se kniha dala bez problému číst bez velkých zádrhelů a dá se přečíst téměř na jedno posezení. 

V dnešní době je už úplně normální - hlavně v YA knihách - milostný trojúhelník. Lena o Alexe sice přišla, ale pořád na něj pochopitelně myslí. Proto jí je "proti srsti", když potká Juliana a začne k němu něco cítit. Pokud ale Lauren Oliver chtěla Leně nahradit Alexe zbohatlíkem Julianem, tak se jí to bohužel moc nepovedlo. Chemie mezi Lenou a Alexem byla mnohem hmatatelnější a řekla bych i přijatelnější. 

Pokud jste si mysleli, že ten otřesný konec v Deliriu byl pouze autorčiným rozmarem a snahou naštvat čtenáře, jste na omylu. Po konci Pandemonia je mi naprosto jasné, že se autorka v neskutečných, otevřených a otřesných koncem jednoduše vyžívá. 
Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku. 

1 komentář:

  1. Delírium sa mi neskutočne páčilo. Až tak, že som musela zistiť, s kým Lena ostane, lebo by som nezaspala. :D Na pokračovanie sa teším a chystám niekedy po veľkej noci. Recenzia je krásna, až mám chuť všetko nechať tak a začať knihu zháňať. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.